MERHABA BEBEK

Doğum Öncesi Anne Baba Eğitimi

Anne baba adayları için 0-1 yaş bebek bakımı ve gelişimini tüm detaylarıyla anlatan eğitim programıdır.Merhaba_Bebek

 

Merhaba Bebek Programı, A.B.D’de başta Washington olmak üzere 20 farklı eyalette uygulanmış ve yüz binlerce aileye ulaşmış “Anne Baba Eğitim” serisinin Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu tarafından ülkemize adapte edilmiş şeklidir.

Merhaba Bebek programına, hamileliğinin 4.ayını doldurmuş anneler ya da çift olarak anne babalar katılıyor.

Karşılıklı etkileşime dayalı olan program, her biri yaklaşık 2 saat süren toplam 4 grup buluşmasından oluşuyor.

 

Programda yaşamın ilk bir yılında;

  • Bebekte güvende ve değerli olma hislerinin oluşturulması,
  • Bebekle ebeveyn arasında sağlıklı bir bağ kurulması,
  • Bebeklerin sosyo-duygusal ve zihinsel gelişimini destekleyici oyunlar,
  • Bebeklerin beden dili,
  • Bebeklerin ağlama nedenleri ve ağlamaya müdahele yöntemleri,
  • Bebeklerin açlık, doymuşluk ipuçları ve beslenme ilişkisi,
  • Bebeklerde uyku düzeni oluşturma yöntemleri ve bebek bakımı ile ilgili her konu konuşuluyor.

Ayrıca, programın devamı olarak ailelere bebekler doğduktan sonra “Biz Oyun Oynuyoruz!” başlığı altında aylık mektuplar gönderiliyor. Bu mektuplarda bebeklerin aylık gelişimsel özellikleri dikkate alınarak hazırlanmış ebeveyn-bebek oyun planı ve o aya ait bebek gelişimi bilgileri yer alıyor.

Mutlu, sevecen ve karşılıklı olarak zevk alınan bir ebeveyn bebek ilişkisini teşvik eden Merhaba Bebek programınının içeriğini aşağıda bulabilirsiniz.

 

   1. Buluşma: 

Her kadının ve her erkeğin anne baba olmak konusundaki yaklaşımı kendine özgüdür. Bu derste anne baba adaylarının ebeveyn olmak ve bebeklerle ilgili inanışları tartışılıyor. Böylece, anne baba adayları bebek sahibi olmanın getireceği değişiklikleri gerçekçi beklentilerle karşılamayı başarıyor ve anne baba olarak kendine güven hissini pekiştiriyor.

Ayrıca bu derste, bebeğimizin ihtiyaçlarını anlamamız ve uyumlu bir ebeveyn-bebek ilişkisi için temel oluşturan bebek bilinç halleri -derin uyku, aktif uyku, mayışıklık, sakin uyanıklık, aktif uyanıklık, ağlama- anlatılır. Dersin sonunda anne babalar her bir bilinç haline uygun anne babalık uygulamasının ne olacağını öğrenir. Ayrıca, ağlayan bir bebeğe nasıl müdahale edileceği, emzik, kucak alışkanlığı gibi bebek bakımının merak edilen konuları açıklanır. Bu sayede yeni doğmuş bir bebeğe bakarken yaşanan birçok deneyim çok daha olumlu ve keyif verici bir hal alır

İnsanın beyin gelişiminin %70″i yaşamın ilk bir yılında tamamlanır. Zihinsel gelişim adına bu kritik dönemde bebeklere doğru uyaranlar sunmak çok önemlidir. Bu derste bebeklerde zihinsel gelişimi desteklemenin en etkin yolu olan 5 duyuyu uyaran oyunlar konuşulur. Bu dersin sonunda anne baba adayları bebekle oyunun ve bebeklik döneminde zeka gelişiminin tüm ayrıntılarını öğrenir.

2. Buluşma: 

Yapılan araştırmalar bebeklerin belli yüz ifade ve jestlerini belirli ihtiyaç ve duygularla eşleştirebilmemizi sağlamıştır. Bu ders anne babalara, bebeklerinin sergilediği ipuçlarını-ilgili olma, ilgiyi kesme, açlık ya da doymuşluk- anlamayı ve bu ipuçlarına doğru şekilde cevap vermeyi öğretir. Böylece, anne babalar bebeklerinin istek ve ihtiyaçlarını daha rahat karşılar, bebeklerine daha kolay uyum sağlarlar. Ayrıca bu derste anne baba adayları, ebeveyn-bebek ilişkisi bakımından büyük rol oynayan beslenme etkileşimini başarılı ve keyif verici bir şekilde sürdürmenin yöntemlerini öğrenirler.

Bebek bakımı açısından en önemli konu uyku düzeninin oluşturulmasıdır. Uyku düzeni oturmuş bir bebek, beslenmenin verimli olması ve iletişim kurma kapasitesinin artması gibi pek çok açıdan avantajlıdır. Ayrıca, gece uykusu bebeklerde beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Bu derste anne babalar, bebeklerinde uyku düzeni oturtmanın ve bebeklerine gece uykusunu öğretmenin yöntemlerini öğrenirler.

Merhaba Bebek Programı hakkında bilgi almak ya da kayıt olmak için bizi 212 351 90 01’den arayın.