Bebekle İlk Haftalar ve Emzirme

Anneliğin ilk haftalarında, bebeğinizin ve kendinizin bakımını yapmak gün içinde tüm enerjinizi ve zamanınızı tüketiyor olacaktır. Bebeğinizi beslemek, giydirmek, altını değiştirmek nasıl vakit alıyorsa, kendiniz için de beslenme, duş alma gibi temel ihtiyaçlarınızı ya da meme bakımı, süt sağma gibi yeni ortaya çıkan ihtiyaçlarınızı gidermek tüm gününüzü doldurabilir. Yeni doğum yapmış çoğu anne basit gibi gözüken ama oldukça önemli bu rutin işleri yaparken kendini fazlasıyla yorgun ve bir yandan da duygusal açıdan iniş çıkış içerisinde hisseder. Bu yoğun dönem için önceden hazırlanmak anne ve bebeğe büyük katkı sağlar.

Doğumu takip eden dönemde mümkünse en azından bir haftalığına eşinizin işe gitmeyip evde olmasını sağlamaya çalışın. Eşinizin evde olması sizin için bebek bakımını kolaylaştırmanın yanında babanın da bebekle bağ kurmaya başlaması için önemli bir fırsat olacaktır. Ayrıca, diğer aile bireylerinin de bu yoğun haftaların kolay geçmesine yardımı olabilir. Eğer size olumlu etkisi olacağını düşündüğünüz aile büyükleri ya da yakınlarınız varsa onları da bu dönemde sizinle kalmaları için mutlaka davet edin.
Doğumu takip eden haftalarda önceden planlamakta fayda olan pek çok konu vardır. Örneğin, yapılması gereken market alışverişleri. Beslenme düzeniniz ve yediğiniz şeyler bu dönemde farklılaşacaktır. Evden bir kişinin, emziren anne için besleyici yiyecek ve içecekleri önceden planlıyor ve hazırlıyor olması bile başlı başına büyük fayda sağlar.

İlk Haftalarda Emzirme

Çoğu bebek doğduğu ilk saatlerde uyanık, uyarılmış ve emmeye isteklidir ancak takip eden günlerde daha pasif ve uykucu olabilirler. Araştırma ve gözlemlere göre, pek çok bebek ilk haftalarda 1 ile 3 saatlik aralıklarla uyanıp emme ihtiyacı duyar. Eğer yeni doğmuş bebeğiniz 24 saatlik zaman diliminde en azından 8 kez emecek kadar uyanmıyorsa sizin aktif rol alıp onu uyandırmanız gerekir.

Yeni doğan bebeklerin ortalama beslenme süresi değişkendir. Odaklı ve hızlı şekilde emen, düzgünce yutkunan, az ara veren bir bebek 10 dakikada bile karnını doyurmayı başarabilir. Ama bazı bebekler özellikle ilk haftalarda emme konusunda biraz yavaş olabilirler, 5-6 kez emip sonra ara vererek memede verimli şekilde beslenmek yerine oyalanabilirler. Bebeğin sık sık durup ara veriyor olması, ilk haftalarda emzirme seanslarını 45 dakikaya kadar uzatabilir. Yine de ortalamada pek çok bebeğin bu iki uç noktada yer almadığını, 20-30 dakika gibi bir sürede emmeyi tamamlayacağını söyleyebiliriz. Yeni doğan bebekler emzirmeden sonra genelde uykuya dalar, dalamadığında da genel olarak halinden memnun gözükür.
Eğer bebeğiniz yeterince süt alıyorsa besleme süresi boyunca bebeğinizden ardışık ve çok sayıda emme ve yutkunma sesleri duyarsınız. Yeni doğan bebeklerde kusma da olabilir. Kusma karşısında çoğu anne emilen miktar boşa gitti diye endişelenir ama aslında kusmayla çıkan miktar göründüğü kadar fazla değildir. Aynı zamanda bebeklerin hıçkırması da normaldir. Hıçkırık bebeğinize zarar vermez, sakince geçmesini beklemeniz yeterlidir. Diğer yandan bebeğinizin düzenli şekilde bezini ıslatıyor ve kirletiyor olması da önemlidir. Çoğu uzman bunun bebeğin yeterli beslendiğinin göstergesi olduğunu söyler.

Bütün yeni doğanlar doğumdan sonra tartı kaybeder. Bebeğinizin doğum kilosunun %5-10 kadarını kaybetmesi beklenen bir durumdur. Normal şartlarda 5. günden itibaren de bebeğinizin tartısı yeniden artmaya başlar.
Özetle, doğum sonrası dönem fiziksel ve duygusal olarak yoğun bir uyumlanma dönemidir. İnsan yaşamındaki diğer tüm geçiş dönemleri gibi genelde zorlanmayı da beraberinde getirir. Bebeğinizi tanımanız ve ona nasıl bakacağınızı tam olarak öğrenmeniz haftalar alabilir ve bu süreçte tüm enerjinizi tüketebilir. O açıdan yapmanız gerekenden daha fazlasını yapmaya çalışmayın ve yardım tekliflerini mutlaka kabul edip çevrenizde iyi bir destek sistemi oluşturmaya çalışın. Anneliğe geçiş, eğer siz de güvendiğiniz kişiler tarafından bakılıyor ve destekleniyorsanız her zaman daha kolaydır.
Yeni doğum yapmış tüm annelere kolaylıklar, bebekleriyle sağlıklı mutlu zamanlar diliyoruz.

Sinem Olcay Kademoğlu
Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi)