İPC’de Doğal Materyallerle Oyun ve Çocukla Güven İlişkisi
İPC’de eğlenerek öğrenmeye dayalı oyunlarımızda doğal materyallerden faydalanıyoruz. Çocukların günlük hayatta deneyimleme fırsatı bulamadıkları malzemeler ile oynayarak farklı deneyimler edinmesini ve bu yolla zihinsel gelişiminin eğlenceli bir şekilde desteklenmesini amaçlıyoruz. Ayrıca, doğal materyallerle hazırladığımız oyunların bir diğer temel amacı, ebeveyn-çocuk ilişkisindeki sevgi-disiplin dengesine katkı sağlamak. Doğal materyallerle serbest oyun sırasında çocukların kendilerini ifade fırsatı bulmasını ve ebeveynin de kendini rahat hissederek kontrolü çocuğa bırakabilmesini hedefliyoruz.
Oyun sırasında doğal materyaller kullanmak günümüzde ebeveynlerin sıkça tercih ettiği bir yol değildir. Çünkü bu materyallerin çocuğun ağzına kolaylıkla girmesi, etrafa dağılması, temizleme zorluğu, gerçekten geliştirici olup olmadığına dair şüpheler ve oyuncakçılardan alınan yüzlerce oyuncağın cazibesi ebeveynlerin aklını karıştırmaktadır.
Diğer yandan doğal materyallerle oynanan oyunlar açık uçludur, sabit bir kuraldan çok yaratıcılık, anlık keşif ve deneysellik içerir. Bu da korumacı ve kontrolcü yanı yüksek günümüz anne babalarının oyun sırasındaki güven hissini, oyuna hakimiyet duygusunu bozabilir. Bu noktada çok kritik gelişimsel bir bilgiyi yeniden hatırlamamız gerekir. Erken yaşlarda oyunun amacı çocuğu eğitmek, bilgi vermek, beceri kazandırmaktan çok kendini özgürce ifade edebileceği, güvenli şekilde liderlik alabileceği, bedensel ve zihinsel gücünü olumlu şekilde deneyimleyebileceği bir paylaşım ortamı sunmaktır.
Eğer oyun sırasında çocuğa sadece kuralı belli, yapılandırılmış oyuncaklar sunuyor ve bu oyuncaklarla bizim yönlendirdiğimiz şekilde oynamasını bekliyorsak aslında oyun oynamış sayılmayız. Yaptığımız şey, ebeveynin günlük hayattaki temel görevi ve sorumluluğu olan çocuğa disiplin verme rolünü sürdürmek olur sadece. Maalesef ki ebeveynlerin genelde oyun sırasında da devam ettirdiği yönlendirme ve eğitme rolü, ebeveyn-çocuk ilişkisindeki dengeyi bozar ve çocuğun inatlaşmasına, oyuna olan ilgisini hepten yitirmesine sebep olur.
Oyun dışı vakitlerde küçük çocuğunuza doğruları öğretmek için sınırlar çizmekten, kural koymaktan çekinmeyin. Bu, çocuğunuzla aranızdaki güven ilişkisinin temelidir ve öncelikli ebeveynlik sorumluluğudur. Doğal materyallerle oynanan yaratıcı, serbest oyunlar ise günlük hayattaki yönlendirici, eğitici, kural koyucu zorunlu ebeveynlik rolünüzü dengelemek için harika bir fırsattır. Çocuğunuza daima bir oyun arkadaşı gibi davranmak ve günlük hayatta her şeyi çocuğun kontrolüne bırakmak gelişimsel açıdan ne kadar sakıncalıysa ebeveynin sürekli eğitici, yönlendirici, disiplin sağlayıcı taraf olması da o kadar sakıncalıdır. İşte ebeveyn-çocuk ilişkisinin bu incecik dengesini yakalamanın formülü, doğal materyallerle oynanan serbest oyunlarda gizli gibi gözükmektedir. Tüm İPC ailelerine bu oyun yaklaşımını içtenlikle tavsiye ediyoruz.
Sevgiler,
Sinem O. Kademoğlu