Çocuğum İçin Hangi Okul Daha Doğru?
İPC’ de ailelerin bize başvurduğu en önemli başlıklardan biri okul seçimidir. Çocuğunuz ve aileniz için doğru okulun hangisi olduğuna karar vermek çok boyutlu değerlendirilmesi gereken aslında oldukça karmaşık bir konudur. Bu seçimin temelinde ebeveynin beklentisinden, nerede oturduğunuza, sosyoekonomik koşullarımızdan hangi öğretmenin o dönemde sizin çocuğunuzun sınıfını okutacağına kadar birçok farklı kriter yatar. Bu denli çok boyutlu bir konuda İPC’ nin ailelere verebildiği destek kısmı ise, çocuğun kişisel ve gelişimsel özellikleri ile araştırıp bildiğimiz kadarıyla okulların sundukları yaklaşım arasında uyum olup olmadığı noktasıdır daha çok. Bir de anne babayı uzun zamandır tanıyor, kişiliklerini beklentilerini anlıyor, sosyoekonomik durum ve öncelikler gibi bilgilere de sahip isek okul seçimi konusunda tavsiye üretmek daha kolay ve isabetli olabiliyor.
Yine de böyle hassas bir konuda aile tavsiye almaya gelirken daha telefon konuşması sırasında vurguladığımız ilk şey: “Böyle bir seçimde %100 doğru” diye bir şeyin olmadığıdır. Bilimsellikten uzak kişisel bir yorum olacak ama bana kalırsa eğer aile seçtiği okuldan % 60-70 oranında tatmin oluyorsa her şey yolunda demektir. En azından İstanbul’daki okul seçenekleri ve eğitim yaklaşımlarını düşündüğümüzde.
Gelelim bizim asıl ailelere sistemli şekilde destek olabildiğimizi düşündüğümüz, çocuğun özellikleri ve okulun yaklaşımı arasındaki uyumun değerlendirilme sürecine. Çocuklar yaşa bağlı olarak belirli gelişimsel özellikler sergilerler ama yaştan bağımsız tüm çocuklar belirli alanlarda akranlarından ileri belirli alanlarda ise daha çok desteklenmeye ihtiyaç duyuyor olabilirler. Çocuğun güçlü ve zayıf diye ifade edebileceğimiz bu yönlerinin farkında olmak ve bu gelişimsel özelliklerin yanında kişilik-mizaç eğilimlerini de fark etmek okul seçiminde önemli bir yol gösterici olur.
Aile ve çocukla yaptığımız seanslarda bazı gelişimsel testler ve gözlem yoluyla detaylı bilgiler alıp değerlendirme yapmakta ve okul seçimiyle ilgili tavsiyeleri bu verilere göre yapmaktayız. Örneğin, zihinsel olarak oldukça iyi gelişen ama bireyselleşme bakımından akran ortalamasının daha gerisinde olan bir çocuğun davranışsal olarak daha çekingen olduğu gözlemlenebilir. Bu yapıdaki bir çocuğu hele ki mükemmeliyetçilik gibi bir mizaç eğilimi de varsa, akademik başarıyı her şeyin üstünde tutan bir okul sistemine sokmak çocuğun duygusal gelişimi açısından bir felaketle sonuçlanabilir.
İPC’ de ailelerle birebir yaptığımız çalışmalarda okul seçimlerinde en azından bu uç noktalara kayılmadığından emin olmaya çalışıyoruz. Eğer siz de çocuğunuzun okul seçimi ile ilgili bu konularda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
YUVA SEÇMEYE ÇALIŞIRKEN BİZİM AİLEDE YAŞANANLAR
Yakın zamanda ben de kendi kızım için yuva araştırması yapmaya başladım ve eşimle birlikte pek çok okulla görüştük. Henüz kimliğin netleşmediği ve gelişimin çok hızlı olduğu bir yaş aralığı olduğu için yuva seçimi okul seçiminden daha farklı ilerliyor. Yuva seçimini de ayrı bir başlık olarak tartışmak gerekir ama bu yazıyı bitirirken bir yol gösterici olması için yuva görüşmelerinde okul müdürlerine hangi soruları sorduğumu aşağıda paylaşıyorum. Çevremdeki pek çok aile soruları bizimle de paylaşsanıza diye talepte bulunmuştu, onların isteklerine de yanıt vermiş olalım. Yine de bu kadar çok soru sormanın en doğrusu olduğu kesinlikle söylenemez. Altı okul görüşmesi yaptığımız bir günde eşimden bile uyarı almıştım J
- Okulunuz 2,5-3,5 yaş grubu çocuklar için temelde ne vaat ediyor, ne kazandırıyor? Bunu nasıl yapıyorsunuz? Hangi uygulamalarla?
- Çocuklara bu yaş grubunda kazandırmayı hedeflediğiniz akademik içerik var mı? (Şekiller, renkler vs.) Spesifik motor beceri var mı? (Kalem tutma, karalama vb.)
- Çocuk-öğretmen oranınız nasıl?
- Beslenme konusundaki yaklaşımınız nasıl? Örneğin yemeyen bir çocuğa yardımcı oluyor musunuz, ne kadar?
- Tuvalet konusunda yaklaşımınız nedir, nasıl yönlendiriyorsunuz?
- Çocuklar bahçede/dışarıda ne kadar ve nasıl vakit geçiriyorlar?
- Saha gezisi var mı? (Müze, postane vb.)
- Okula uyum sürecinde nasıl destek veriyorsunuz?
- Çalışanlarınız ne kadar zamandır orada çalışıyorlar? (öğretmenler, yardımcılar, müdür vb.)
- Bir çocuk diğerine vurunca, saldırgan davranınca tavrınız nasıl oluyor? Mağdur çocuğa da yönlendirme yapıyor musunuz?
- Çocuğun bireyselliğini mi gruba uyumunu mu daha çok önemsiyorsunuz? Her ikisi için de destekleme yönteminiz ne oluyor?
- Sınıflarda kaç Türk kaç yabancı çocuk var?
- Hijyen, hastalık, güvenlik konularındaki yaklaşımınız nasıl?
- Okul ücreti ve ödeme şekliniz nasıl?
Buradaki her bir sorunun pedagojik açıdan düşündüğümüzde doğru olan net cevapları var aslında ama elbette ki okul insanla, kültürle, ortamla iç içe çok dinamik bir süreç olduğu için okul seçiminde yüzde yüz doğrulardan ya da her bakımdan doğru olmaktan bahsedemeyiz. Okul seçerken ailelerin kendi iç seslerini de dinlemeleri, araştırıp mantıklı değerlendirmeler yapmak kadar önemli ve etkili olacaktır. Bu süreçte tüm ailelere kolaylıklar, seçimlerinde mutluluklar dilerim.
Sevgiler,
Sinem O. Kademoğlu
Uzm. Psk. (Aile ve Çocuk Gelişimi)