Çocuğunuz Altını Islatmaya Başlarsa
Tuvalet eğitimini çok önceden tamamlamış olsalar bile çocuklar kendilerini herhangi bir şekilde baskı altında hissettiklerinde ya da önemli bir gelişim aşamasını atlarken mesela yeni okula başlamak, kardeşinin olması gibi sebeplerle geceleri alt ıslatma davranışına geri dönebilirler. Alt ıslatmanın bunun gibi psikolojik sebebi olabilir ama bunlar dışında alt ıslatma durumlarının enfeksiyon ya da çeşitli hastalıklar gibi anlamlara da gelebileceğini hatırlamalıyız. Eğer fizyolojik sebepler varsa mutlaka bir çocuk doktoruna kontrol ettirmek ve destek almak gerekir.
Herhangi bir konuda baskı görme ya da duygusal zorlanma gibi psikolojik sebepler dolayısıyla ergenlik yaslarına kadar alt ıslatma sürebilir. Fizyolojik bir sebep de buna eşlik ediyorsa durumun çözülmesi hayli zaman alabilir. Ailelerin sabırlı olması çok önemlidir. 6-7 yaşına kadar gerçekleşen alt ıslatmaları tedavi edilmesi gereken bir problem olarak görmeye gerek yoktur.
Kucuk çocukların uykusu derindir ve mesaneleri henüz olgunlaşmamıştır. Ayrıca, gün içinde çişlerini tutabilme konusundaki deneyimleri de çok kısıtlıdır. Buna ek olarak 4 yas civarı geceleri korkma ya da ya korkulu rüyalar görme gibi şeyler gelişimsel olarak artış gösterir. Tüm bu sebeplerle erken yaslarda çocuğunuzdan geceleri hep kuru kalabilmesi konusunda baskı yapmanız yanlış olur. Henüz çocuğunuz hazır olmayabilir. Çocuğunuzdan geceleri tuvaleti konusunda alarmda olması, uyanıp tuvalete gitmesi gibi isteklerde bulunmak doğru değildir. Eğer kendisi hevesliyse ve sorunu çözmek istiyorsa odasına bir gece lazımlığı koyarak ve onu geceleri uyandırarak yardımcı olmaya çalışabilirsiniz ama önemli olan şey bunu çocuğunuzun istiyor olmasıdır. Ayrıca tuvalet eğitimini önceden tamamlamış bir çocukta, diyelim ki 2,5 yaşında tuvaletini öğrenmiş ama 4 yas civarı yine geceleri altını ıslatmaya başlayan bir çocukta, beze geri dönmek geçerli bir yöntem olabilir. Bezle birlikte çocuğun üstünde hissettiği baskı azalacağından birkaç hafta içinde yine kuru uyanmaya başlayabilir. Ailelere erken yaşlarda geceleri alt ıslatma sorunuyla karşılaştıklarında endişelenmemeye çalışmalarını tavsiye ediyoruz.
Genelde aileler durumu ya görmezden gelmeyi ya da çocuğu suçlamayı-kınamayı seçebiliyorlar. Bu iki yaklaşım da doğru değildir. Görmezden gelmek hem çocuk için çok önemli ve ortada olan bir durumu ciddiye almamak hem de tüm sorumluluğu çocuğa atmak demektir. Eğer kızar ya da çocuğu suçlarsanız zaten kendi kendine yaşadığı zorlanma ve suçluluk duygusunu pekiştirir ve baskıyı arttırmış olursunuz. Olumlu bir sonuç alamazsınız. Duyarlı yaklaşmak çok önemlidir. Çocuğa basitce “Bazen böyle kazalar olur, istersen beze geri dönebiliriz. Sen hazır olunca bezi yine bırakırız” gibi bir açıklama yapılabilir. Ayrıca alt ıslatmanın neden bu ara ortaya çıktığını aile düşünmelidir. Çocuğun yeni bir okula başlaması, ev taşınması, kardeşinin doğması ya da yeni bir yaşa girmiş olması gibi onun heyecanını artıran ya da duygusal yükünü arttıran bir durum mu gerçekleşmektedir? Aile bunları değerlendirirse çocuğa verdiği desteği düzenleyebilir ve soruna daha çabuk çözüm bulabilir.
Sinem Olcay Kademoglu
Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi)